Lidt historie

 
 

Du kender os sikkert som Jumbo Bakery, men eventyret startede i virkeligheden under navnet Birks Køkken. Og faktisk begynder vores historie helt tilbage i København i 2014. Founder 1, lad os kalde ham Benjamin Birk, arbejdede for Claus Meyer på hans madskole på Nørrebro, hvor han stod for udvikling af madkurser og undervisning. Som naturen ofte vil, så kommer der et barn ind i billedet, som gør, at founder 1 og (snart) founder 2, altså undertegnede, må søge tilbage til moderlandet, hvor de begge er vokset op.  

Da de derfor rammer Århus igen i 2016 beslutter Benjamin sig for, at han endnu ikke er færdig med at undervise i ting, han elsker, så derfor krydser han alt, han har, og smider alle knaster ind i at prøve at starte sit eget sted op.  

De finder en utrolig lille lejlighed i et utroligt ucharmerende område i Viby, da der ikke var nogle penge, men kun drømme, at give af.  

Benjamin kalder sit iværksætteri for Birks Køkken. Han finder nogle gamle lokaler på Sydhavnsgade, længere nede af Sydhavnen, end hvor vi har lokaler nu, hvor han med lidt held har råd til at starte en madskole. 

Ret hurtigt får han en form for forretning op at køre, da der er mange nysgerrige folk fra hele Jylland, som gerne vil lære at bage med surdej. Der bliver arbejdet alle ugens dage og tæt på alle døgnets timer. Venner og familie hjælper til, for at det hele kan lykkes. It takes a village, du ved.   

Heldigt for Benjamin dumper co-founder nr. 3, lad os kalde ham Mathias Dindler, ret tilfældigt ned i skødet på ham.  

Benjamin selv har ingen faglig uddannelse, kun undervisningserfaring, drive og interesse for kunsten at bage brød, men Mathias er udlært kok og har al den grundviden og erhvervserfaring, som Benjamin ikke besidder, men har brug for. Derudover er Mathias på mange måder også ying til hans yang.  

Der er fart på, og den ene dag tager hurtigt den anden, og det hele begynder at blive for trængt på Sydhavnsgade med for mange begrænsninger. Nu drømmer Benjamin om nogle større og mere professionelle lokaler, og Mathias hopper heldigvis med på vognen. 

Jumbo Bakery & Eatery, som vi kaldte os dengang, åbnede på den måde første gang 15. oktober 2018.  

Vi anede ikke, hvad det skulle blive til, eller hvad vi helt havde gang i. Vores førsteprioritet var Madskolen og derefter at drive en café, som skulle repræsentere den. På en måde et showroom for, hvad man kunne lære at bage til kurserne.  

Da vi åbnede dørene første gang, var der ingen, som havde tænkt på, at vi skulle have et menu- og kaffekort. Eller på hvor mange ansatte man skal have for at holde åbent alle dage, og at disse ansatte så selvfølgelig skal læres op. Og hvem der så skulle gøre det. Der skulle også være en form for vagtplan, rengøringsplan og you name it! 

 Med tiden blev vi klogere på livet som iværksættere. Det er fedt, men med til historien hører også en bagside, især når man ikke har nogle investorer. Vi har altid gerne ville gøre tingene selv og på vores egen måde. Både nu, men også dengang på Sydhavnsgade. Det var kun muligt at kaste sig ud i drømmen om iværksætteri ved at satse og tage nervepirrende chancer og leve under trangere kår for at kunne smide hver en øre i projektet.  

Hvis der findes en gud, var det nu, de kiggede på os. For det er her, at co-founder 4 kommer ind i billedet. Helt random og ud af den blå luft dumper han ind i indbakken.   

Lad os kalde ham.. Rasmus Krogh.  

Rasmus er en ung, uddannet bager, og han har arbejdet i et bageri, siden han var arbejdsdreng i 7. klasse. På det her tidspunkt i den helt spæde start kunne vi godt se, at vi havde brug for en fagudlært bagermester, som kan levere et rigtig godt og velsmagende produkt, man kan være bekendt at tage penge for.  

Dagene gik, og det føltes pretty much som ”another day another drama,” og især fordi jer gæster selvfølgelig forventede et professionelt sted, som vidste, hvad de havde gang i. Men nu ved I det, det var altså bare noget, vi lod som. Heldigvis blev vi klogere og klogere, og vi lærte dag efter dag. 

Efter nogle måneder begyndte det at gå stærkt. Nu ville vi også gerne servere noget mere morgenmads-orienteret og noget frokost. Og i den forbindelse gjorde vi os nogle overvejelser. De mennesker, som skal bage og forberede vores mad, skal være fagpersoner. Det er vigtigt for os, at vi har professionelle mennesker ansat, som ved, hvad de laver, så derfor er det ofte en længere proces, når man får nogle idéer og derefter skal føre dem ud i livet. Både fordi de rigtige personer skal findes, men også fordi, det jo er vigtigt, at økonomien er til det.  

 Så skete det, at en form for gud, Jesus eller måske bare karma kiggede på os igen. Founder 2 kiggede sine Facebook-venner igennem. Hveeem kender jeg, som er kok, eller kender jeg nogen, som kender en kok, tænkte jeg. Så kom en gammel bekendt fra efterskolen frem. Nåh ja, han er skiksme blevet Michelin-kok, han kender sikkert nogen, som kender nogen, tænkte jeg. Og sådan blev det til, at co-founder nummer 4 fandt frem til vores lille biks. Mikkel Kjølhede, som han hedder, var klar til at prøve noget nyt. Heldigt for os!

 Imens Caféen og bagværket drønede derud af, blev Madskolen til en større og større succes. Vi havde kurser hver weekend og flere gange dagligt. Bryllupper, barnedåb og andre store events. Den ene måned tog den anden. Vi befandt os i en enorm spændende proces, hvor vi lærte løbende og red på bølgen som delfiner med fingrene krydsede imens. Vi var en fast kerne af fem partnere, som støttede hinanden i tykt og tyndt, samt et hold af få, dedikerede medarbejdere. Vi var i en position, hvor vi havde mulighed for at drive en café ved hjælp af Madskolen uden at have nogen investorer eller et kæmpe banklån at bekymre os om.  

 

MEN, for der er jo altid et MEN. 

 

To år var nu gået, og det havde været spændende på alle mulige måder. Vi var gået fra cirka 5 til 10 medarbejdere og havde stadig råd til at betale huslejen. Så langt så godt. Andet år gik vi fra cirka 10 til 17 medarbejdere. Steady fremad gik det.  

Så kom coronakrisen og satte os 100% tilbage. Det korte af det lange er, at vi fulgte med strømmen. Vi havde ikke andet valg end at følge vores mavefornemmelse. Det er komplekst på et helt andet niveau, når man har en forretning, som hviler på to ben med både café og kurser. Vi havde i perioden ikke mulighed for at holde nogen bagekurser eller andet, hvor der var flere mennesker forsamlet og Madskolen var vores primære indtægtskilde.

Vi fik mange beskeder, om vi ikke bare kunne lave takeaway, og udefra virker det så simpelt. Muligheden for kompensation og reglerne, der fulgte med, var så uoverskuelige, men noget, som stod klart, var, at hvis vi besluttede at holde åbent, så var der ingen kompensation at få.  Ville vi kunne give alle vores medarbejdere løn og betale vores husleje og så videre ved udelukkende at have takeaway som indtægt? Vi tog chancen ved første lockdown. Ved anden lockdown gjorde vi ikke.  

 Meget er heldigvis sket siden corona.  

 

Vi besluttede at lukke helt ned for Birks Køkken og i stedet skrive en bog med alt vores viden inden for bagning og surdej.  

(Bogen hedder ”Surdej fra bunden” og kan købes i hele Danmark og på nettet)

Derudover åbnede vi en søsterbutik på Ankersgade 17. maj 2021.  

Vores ambition er altid at blive bedre og aldrig springe over, hvor gærdet er lavest. Thise Mejeri har verdens bedste slogan, som lyder: ’Aldrig færdig - altid på vej’. Det kan vi selvfølgelig ikke bare stjæle, men det er sådan, vi har det. Vi er stolte over at se, hvordan Aarhus’ bagværksscene har ændret og udviklet sig så meget de seneste 4-5 år.

Når du køber noget hos Jumbo Bakery, så får du ikke bare et velsmagende produkt, men du støtter også en mindre virksomhed, hvor et team af unge mennesker gør alt, hvad de kan, for at gøre det så godt som muligt, både fagligt og som gode medarbejdere i det daglige. Gennem Jumbo støtter du en stolt faglighed og godt gammeldags håndværk.